Resurser
- Hem
- Forum
- Sök i forum
- Ordlista
- Finn hantverkare
- Nyheter
- Om hustips
- Om cookies

Läsvärt
- Guider
- Sök i guider
- Webfrågan
- Länkar

Annonser
- Fyndmarknad
- Bilmarknad

Medlemmar
- Registrera dig
- Logga in

 


Måla innerdörrar av furu

Måla innerdörrar av furu



Huset som vi köpt och nu flyttat in i är vi ganska nöjda med.
Dock finns det en sak som vi skulle vilja ändra på.
Det är lite väl mycket bastukänsla över alla dörrar och dörrkarmar. Alla innerdörrar är nämligen naturmönstrade furudörrar av så kallade spegelmodell.
Det är riktigt sjuttiotals känsla över det hela.



Påbörja arbetet

Som helt novis så började jag med att fixa till en av dörrarna. Detta då man ju inte vet hur bra det blir.
Jag införskaffade alkydbaserad oljefärg av modell vit blank på Byggmax. Både grundfärg och kulörfärg. Dörren monterades ner och bars ut i förrådet där jag kunde lägga den mer på ett par pallbockar. Dörrhandtaget och tillhörande detaljer skruvades bort.
Nu slipade jag dörren med sandpapper och försökte sedan bli av med allt slipdamm.
Nu skulle man väl egentligen tvätta med målartvätt för att få bort eventuella feta fläckar.

Innan själva målningen kan man tänka på att lägga skyddpapper på de saker i förrådet som man inte vill ska målas...

Jag gick i alla fall på och målade med grundfärgen. Det fick bli penselmålning vid de ställen där jag inte kom åt med rollern. Efteråt körde jag med rollern över allt för att jämna till det.



Sex dagar tog det



Nu är det ganska kallt vi förrådet och det tar lång tid för färgen att torka. Så det blev att vänta ett dygn. Då kunde jag måla med kulörfärgen på samma sätt som jag gjort med grundfärgen innan. Egentligen ska man slipa med ett fint sandpapper för att färgen ska fästa ordentligt nu.
Sedan var det att vänta ett dygn till och så måla en gång till. Sedan var det att vända dörren och måla andra sidan på samma sätt.
Så sex dygn tog det att få det målat. Jag blev nöjd med att det inte blev några rinningar i färgen och att det blev ganska jämt. Dock inte som en sprutmålning. Lite kallt var det not i förrådet eller hade jag för mycket nafta i rollern. För det var liksom att föregående färglager löstas upp när jag rollade med färgen. Det gjorde att det var svårt att få färgen att täcka, framför allt i speglarna.



Två månader efter och ny kunskap



Så här två månader efter att jag provmålade furudörren så kan jag summera en del saker:

- Man ska använda en särskild lack på kvistarna innan man grundmålar. Denna lack förhindrar att kvistarna blöder igenom och missfärgar den vita färgen. Jag har dock inte sett det på min dörr ännu. Men sett hos bekanta.
Denna lack kallas Shell-lack eller kvistlack.
På bilden ser man hur det ser ut efter att man pensalt med kvistlack.

- Se till att spackla eventuella hål och jack som finns på dörren, innan man börjar måla. Efter spackling så slipar man ner så det blir en jämn och fin yta. Hål och ojämnheter syns väldigt mycket mer på en vit dörr än en naturmönstrad!

- Av någon anledning så har lacken spruckit just i infästningarna av speglarna i dörren. Det beror på att spegeldörren är konstruerad så att speglarna kan röra sig vid temperaturförändringar.
Nu när jag ska måla nästa dörr så ska jag lägga en tunn latexfog runt spegeln.

- En bekant berättade att om man använder lackförg så gulnar den med tiden. Vill man behålla det vita så ska man använda vattenbaserad färg.
Grundfärgen kan/ska man dock använda en lackbaserad.



Hustips.se kan ej hållas ansvarig, på något sätt, för fel eller förlust som uppstår i samband med www.Hustips.se.nu, varken direkt eller indirekt.
Hustips.se ansvarar ej och kan inte hållas ansvarig för felaktigheter i text, för vilseledande information, felaktig information och eller fel i databaser.
Hustips.se ansvarar ej och kan inte hållas ansvarig för felaktig användande eller missbruk av funktioner och tjänster på Hustips.se, varken från besökare eller medlemmar, oavsett händelsens form eller typ av missbruk.







 

Logga in på Hustips
Användarnamn
Lösenord
Glömt ditt lösenord?
Inte medlem => Bli medlem

Sök i guiderna





Bopunkten.se
Webfråga
När målade du om huset senast?

>10 år sedan
5-10 år sedan
2-5 år sedan
<2 år sedan
Vet ej



© Hustips 2007