Resurser
- Hem
- Forum
- Sök i forum
- Ordlista
- Finn hantverkare
- Nyheter
- Om hustips
- Om cookies

Läsvärt
- Guider
- Sök i guider
- Webfrågan
- Länkar

Annonser
- Fyndmarknad
- Bilmarknad

Medlemmar
- Registrera dig
- Logga in

 


Cirkulationspumpar

CirkulationspumparCirkulationspumpar används i vattenburna värmesystem i småhus och villor, för att transportera det uppvärmda vattnet ut till radiatorer eller värmeslingor i golvet. Pumpen är eldriven.


Varför en dirkulationspump?

Cirkulationspumpar används för att transportera det uppvärmda vattnet ut till radiatorer eller till värmeslingor i golvet. De används också i värmepumpar där cirkulationspumpens energiförbrukning kan ha stor påverkan på värmepumpens totala effektivitet.

Det finns i princip två typer av cirkulationspumpar på marknaden:

Standardpumpar med manuellt inställbara hastigheter
Tryckreglerade pumpar med automatisk hastighetsreglering.
Den tryckreglerade pumpen som anpassar tryck och flöde efter behov är ofta mest energieffektiv, men det finns undantag.
Gamla pumpar använder mycket energi
Cirkulationspumpar har lång livslängd och i många hus sitter pumpar från 1970-talet som drar mycket el. Och eftersom pumpen går dygnet runt, året om, betyder det mycket för hushållets energianvändning. Även vitvaror som kyl och frys är i drift dygnet om. Energianvändningen kan jämföras med dessa.

Exempel: Elanvändningen i en Cirkulationspump från 1970-talet kan ligga på cirka 1000 kWh/år om den går året runt. En modern kyl/frys i energiklass A+ drar cirka 250 kWh/år.

Generellt kan man anta att prestanda på en befintlig pump är sämre desto äldre den är. Men givetvis finns det undantag. Äldre pumpar som ursprungligen hade en mycket bra prestanda kan också ha försämrats genom många års drift.


De flesta moderna styr- och reglerutrustningar har en inbyggd funktion för pumpstopp som gör det möjligt att stänga av pumpen under den varma årstiden. Om pumpen saknar pumpstopp, och därmed är i drift alla årets månader, kan energiförbrukningen bli upp till 30 procent högre. Det gäller förstås även den mest eleffektiva pumpen.

Pumpstopp installeras antingen genom inkoppling och aktivering av funktionen i befintlig styr- och reglerutrustning eller genom att man skaffar ny styr- och reglerutrustning som har denna funktion.

Värmesystemet måste installeras av en behörig installatör. Diskutera valet av Cirkulationspump med denne så att det blir mest energi- och kostnadseffektivt.

Tillverkare erbjuder olika typer av garantier och försäkringsvillkor. Var noga med att jämföra garantier och avtalsvillkor innan du bestämmer dig för ett köp.


På initiativ av EuroPump, Europeiska pumpleverantörers branschorganisation lanserades i Bryssel 2005 ett frivilligt energimärkningssystem för cirkulationspumpar enligt det klassificeringssystem i skalan G-A, som används för andra produkter inom EU. Vissa tillverkare väljer att tillämpa detta.Merinformation om cirkulationspumpar


Det är stora skillnader i energiförbrukning mellan olika cirkulationspumpar. Det visar Energimyndighetens test av 13 pumpar. En pump från 1970-talet drar upp till sju gånger så mycket el som de bästa nya pumparna. Läs testet på deras hemsida

Hustips.se kan ej hållas ansvarig, på något sätt, för fel eller förlust som uppstår i samband med www.Hustips.se.nu, varken direkt eller indirekt.
Hustips.se ansvarar ej och kan inte hållas ansvarig för felaktigheter i text, för vilseledande information, felaktig information och eller fel i databaser.
Hustips.se ansvarar ej och kan inte hållas ansvarig för felaktig användande eller missbruk av funktioner och tjänster på Hustips.se, varken från besökare eller medlemmar, oavsett händelsens form eller typ av missbruk. 

Logga in på Hustips
Användarnamn
Lösenord
Glömt ditt lösenord?
Inte medlem => Bli medlem

Sök i guiderna


Däckdimension:
/
Hastighetsindex:
Kategori
Alla
Vinterdäck
Sommardäck
Vinterdäck (Dubbade)
Klicka & Spara!
Däck Till bästa pris
300 monteringsstationer runt om i landet

Webfråga
När målade du om huset senast?

>10 år sedan
5-10 år sedan
2-5 år sedan
<2 år sedan
Vet ej© Hustips 2007