Resurser
- Hem
- Forum
- Sök i forum
- Ordlista
- Finn hantverkare
- Nyheter
- Om hustips
- Om cookies

Läsvärt
- Guider
- Sök i guider
- Webfrågan
- Länkar

Annonser
- Fyndmarknad
- Bilmarknad

Medlemmar
- Registrera dig
- Logga in

 


Måla rätt utomhus

Måla rätt utomhusSå det har blivit dags att måla huset?
Då har du ett viktigt projekt framför dig och mycket att se fram emot. Tänk vad härligt det ska bli när huset står nymålat och vackert.
Här finner du bra råd och tips inför arbetet.

Alldeles oavsett om du gör det själv eller tar hjälp av måleriföretag - tänk på att din färgleverantör är en ovärderlig källa till information om målning, så ta vara på den.


Innan du målarMed pensel och målarburk i beredskap och drömmen om ett nymålat hus i åtanke vill de flesta få upp den nya färgen på fasaden så snart som möjligt.
Då är det viktigt att tänka på att ungefär 75 procent av arbetstiden bör läggas på förarbete och bara 25 procent på själva målningen, om man vill få en lång hållbarhet på den nya fasaden.
Det är inte för att dämpa din arbetsglädje som vi säger det. Det bara är så att ett noggrant förarbete är avgörande för att du ska slippa måla om huset inom en snar framtid – och betala onödiga pengar.

Gör så här:

Underarbete

• Börja med att tvätta fasaden, antingen med vanlig fasadtvätt eller med alg- och mögeltvätt om fasaden blivit angripen. Var noga med att skölja bort all tvättvätskamed rent vatten. Om fasaden är omålad räcker det med att du borstar den ordentligt.

• Skrapa sedan bort gammal lös färg med spackel, skrapa eller stålborste så att ytan blir fast. Var noga med skarvar och ändträ.

• Gammal Falu Rödfärg och laserade ytor borstas av med en stålborste. Vid ommålning med annan typ av färg måste all gammal Falu Rödfärg tas bort, tänk särskilt på skarvarna i panelen.

• Kontrollera med kniv att träfasaden inte blivit mjuk av röta. Byt ut skadat trä och laga sprickor med målarfog.

• Slipa av uppruggat trä och vassa kanter. För att färgen ska fästa bättre ska glansiga ytor slipas ner. Borsta sedan av fasaden.

• Se till att ytan är ordentligt torr.


När du målarNu är det snart dags för det som många tycker är det roligaste på hela arbetet, det vill
säga att ”sätta färg” på huset. Men innan du målar med täckfärg måste du förbehandla
och grundmåla.

Gör så här:

Förbehandling

• Innan du förbehandlar fasaden med grundolja är det viktigt att du tar del av produktens rekommendation. Olika fabrikanter ger nämligen olika råd. Generellt gäller ändå att man ska vara noga med fuktutsatta ytor som till exempel ändträ, skarvar och spikställen.
Även ytor som vindskivor och fönsterkarmar kräver extra omsorg.

• Genom att förbehandla fasaden minskar risken för att fukt tränger in och därmed också för att fasaden angrips av mögel- eller rötsvamp.

• Bart trä ska inte stå obehandlat längre än två veckor.

Grundmålning

• OBS! Grundmålning ska framför allt utföras på träytor som inte varit målade tidigare. Träytor som har varit målade och är i bra skick ska endast grundmålas där bart trä blottas, efter till exempel underarbetet.

• Om fasaden aldrig tidigare varit målad måste allaytor som ska målas med täckfärg också grundmålas. Grundfärgen gör att
täckfärgen fäster bättre och att risken för fuktskador
minskar.

• Tänk på att vara extra noga kring utsatta ställen som till exempel ändträ, skarvar och fönsterkarmar.

Val av täckfärg

Valet av täckfärg grundar sig ofta på personlig smak och referensram. Kanske ska det vara gult som mormors sommarhus, traditionsenligt rött eller vitt som de andra husen i grannskapet. Men det finns fler aspekter att ta hänsyn till som exempelvis färgens
glans, hållbarhet och, kanske viktigast av allt, vilken färgtyp huset varit målad i tidigare.Målning med täckfärg

Grattis, nu är allt förarbete äntligen färdigt! Det har
blivit dags att sätta färg på fasaden. För att målningsarbetet
ska löpa så smidigt som möjligt vill vi dela
med oss av några bra tips.

Gör så här:

• Ta reda på om det kommer att bli målarväder. Måla inte när det är kallt och fuktigt ute, då ökar nämligen risken för att fasaden krackelerar, angrips av mögel och alger eller får matta fläckar. Alltför solheta ytor och starkt solljus är inte heller bra. De ideala förhållandena är torrt väder och en lägsta temperatur under
dygnet på minst 7-8°C. Om det finns risk för frost eller dagg under natten bör du avsluta arbetet så att färgen hinner torka innan kvällskylan kommer.

• Börja med att välja rätt verktyg, det är a och o för att färgen ska fördelas snyggt över ytan. Undvik att använda rulle eller penslar med tät borst om du målar med oljefärger. Annars är risken stor att du får på för mycket färg på fasaden så att färgen rynkar sig när den torkar.

• Var smart när du målar. Börja alltid med fasaden innan du går över på husknutar, foder och fönsterkarmar. Det är lättare att måla en ny kulör mot fasadfärgen än tvärtom.

• Använd en bred stålspackel som skydd när du målar om fönstren och undvik maskeringstejp. Efter en lång och solig dag kan tejpen sitta så hårt att du måste skrapa bort den.

• En strykning räcker inte! Stryk alltid på två lager med täckfärg för att få ett bra skydd, annars finns det risk för fläckar. OBS ! Undantaget är Falu Rödfärg som bara ska strykas en gång.


Efter du har målatHusfasaden står nymålad och fin, men ändå är arbetet inte över.Vill du få en lång livslängd på fasaden krävs det att du framöver underhåller den med jämna mellanrum. Visserligen minskar sannolikheten för att det ska börja växa mögel och alger på fasaden
om den är målad, men det är viktigt att påpeka att färg inte är, och aldrig har varit ett heltäckande skydd. Den som äger en bil vet att den måste tvättas för att inte rosta. Av samma anledning borde det vara en självklarhet för alla husägare att tvätta husfasaden om den blir smutsig eller får påväxt.
Ett tips är att dela in huset i olika partier och sedan se över en del i taget.

Mögel och alger

I det här sammanhanget kan det finnas anledning att säga något om ytbeväxning av mögel och alger. Först måste det påpekas att ytmögel och röta är två helt olika saker. Ytmögel gör att huset ser fult ut, men det skadar det inte. Röta är när träet angrips och bryts ner
av rötsvamp som förstör fasaden. Ett väl utfört målningsarbete skyddar mot röta medan man aldrig helt kan försäkra sig mot ytbeväxning. Mögel- och algsporer finns i luften och om förhållandena
är tillräckligt gynnsamma växer de till och blir synliga, inte bara på hus utan också på till exempel trädgårdsmöbler, markiser, bilar och stenar.
Det är framför allt en fuktig och varm väderlek som gör att
alger och mögel trivs. Regniga somrar, varma höstar och milda vintrar är idealiska förhållanden för dessa enkla livsformer. Närliggande buskage och klängväxter ökar risken för påväxt genom att skugga håller kvar fukt och smuts.

Källa: Sveff (Sveriges Färgfabrikanters Förening)

Läs mer i Sveffs broschyr om målning utomhus.

Hustips.se kan ej hållas ansvarig, på något sätt, för fel eller förlust som uppstår i samband med www.Hustips.se.nu, varken direkt eller indirekt.
Hustips.se ansvarar ej och kan inte hållas ansvarig för felaktigheter i text, för vilseledande information, felaktig information och eller fel i databaser.
Hustips.se ansvarar ej och kan inte hållas ansvarig för felaktig användande eller missbruk av funktioner och tjänster på Hustips.se, varken från besökare eller medlemmar, oavsett händelsens form eller typ av missbruk. 

Logga in på Hustips
Användarnamn
Lösenord
Glömt ditt lösenord?
Inte medlem => Bli medlem

Sök i guiderna


Däckdimension:
/
Hastighetsindex:
Kategori
Alla
Vinterdäck
Sommardäck
Vinterdäck (Dubbade)
Klicka & Spara!
Däck Till bästa pris
300 monteringsstationer runt om i landet

Webfråga
När målade du om huset senast?

>10 år sedan
5-10 år sedan
2-5 år sedan
<2 år sedan
Vet ej© Hustips 2007